Rosmalenseplas

Bereikbaarheid:
De Rosmalense Plas ligt vlak bij afslag Zoetelieve van de A2. Je kunt op twee manieren met de auto bij de plas komen.

- Via het parkeer terrein van MCDonalds.
- En aan de andere kant bij Intratuin bij de Empelse weg
 

Rosmalense Plas, ook wel Empels Gat genoemd, is een binnenmeer in Rosmalen ontstaan uit een zandafgraving. Het meer is in het begin van de 20e eeuw gegraven. Ook in de jaren 90 is de plas gebruikt voor de zandwinning.

Karper
Begin 2008 zijn er verschillende karpers uit het Heiniswiel op de Rosmalense plas uitgezet en eind oktober 2008 hebben we 2 x 100kg. karper uitgezet. Eerst zijn 59 ”Duitse”spiegelkarpers uitgezet, een paar dagen later ongeveer een gelijk aantal schubkarpers. Met deze uitzetting hopen we een eerste aanzet te geven naar een wat groter bestand aan karper op deze plas.

Nu is dit water het domein van een vrij beperkte groep fanatieke karperaars, die het vooral gemunt hebben op het bestand aan prachtige grote karpers. Door het bestand wat te vergroten hopen wij dat het ook voor een grotere groep vissers interessant word om eens wat uurtjes aan dit mooie water door te brengen. Ook is het noodzakelijk om te zorgen dat er over een paar jaar opvolgers rondzwemmen voor de 30- en 40 ponders van nu.
Een karper kan zeer oud worden, maar heeft niet het eeuwige leven.

Om te kunnen volgen of de uitzetting succesvol is geweest en hoe goed of slecht deze vissen groeien, is de medewerking van alle vissers op deze plas noodzakelijk. Vangt u op de Rosmalense plas een spiegelkarper, weeg hem dan zorgvuldig en fotografeer hem op zijn rechterzijde liggend op de onthaakmat.

Duiken.
De Rosmalense Plas is erg populair bij duikers. Het water is relatief helder heeft een interessante onderwater- flora en fauna en ook is de plas erg diep. Tot 18 meter wordt wel gemeld.

Snoeiwerk
De gemeente ’s-Hertogenbosch is voornemens om nog dit najaar 2008 veel snoeiwerk te verrichten aan de Rosmalense Plas. Het bestuur van De Vrolijke Vissers is gevraagd aan te geven waar het snoeiwerk het meest gewenst is.

Een winterse Rosmalense Plas 2009. foto's Jan van Venrooy

Botensteiger in 2011
Omdat de botensteiger geen echte belangstelling meer had is deze verwijderd van de oude plaats. Hij is 50 meter verplaatst en ligt nu in de lengterichting aan de oever en kan gebruikt worden als vissteiger. Er zijn geen plannen voor een nieuwe botensteiger. ->Visplaatsen
Ook op de Rosmalense Plas is een begin gemaakt met het plaatsen van nieuwe visplekken van stelcon platen. Aan het eind van 2010 zijn er drie gelegd. Er volgen er nog meer. ¥